Dieta w stanach chorobowych
Układam diety dla klientów w różnych stanach chorobowych. Trudno nie zgodzić się z faktem, że właściwy sposób odżywiania pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Zarówno niedobór, jak i nadmiar składników odżywczych nie służy zdrowiu. Zbyt częste odstępowanie od zasad prawidłowego żywienia może stać się przyczyną wystąpienia choroby dietozależnej, takiej jak cukrzyca typu II, nadciśnienie czy dna moczanowa. Innym przykładem schorzeń, leczonych głównie za pomocą wykluczenia z jadłospisu określonych produktów, są alergie i nietolerancje pokarmowe.
Ilość ułożonych diet, wieloletnie doświadczenie w branży oraz otwarty umysł na nowe pomysły i wyzwania sprawiło, że zdobyłam zaufanie sporego grona stałych i zadowolonych klientów. Wspólnymi siłami udało nam się poprawić jakość życia oraz koncentrację. Dodatkowo zwiększyliśmy wydolność całego organizmu i pozbyliśmy się zbędnych kilogramów. Dokładam wszelkich starań, aby każdy z Was się czuł u mnie swobodnie i komfortowo.
Dobór właściwej diety do stanu zdrowia
W powyższych wypadkach dużego znaczenia nabiera stosowanie skutecznej diety, której zadanie polega na łagodzeniu objawów choroby np. dieta cholesterolowa lub też zapobieganiu powikłaniom. Czasem chodzi z kolei o wsparcie kuracji farmakologicznej. Prawidłowe skomponowanie diety w stanach chorobowych to kwestia niezwykle ważna, dlatego zadanie takie najlepiej powierzyć dyplomowanemu dietetykowi. Tylko indywidualnie dopasowany do potrzeb danego organizmu jadłospis zagwarantuje znaczną poprawę stanu zdrowia, a niekiedy również pełne wyzdrowienie.