Chrupkie krakersy z mąki z ciecierzycy
Przepis podpatrzyłam z książki kucharskiej ala osób aktywnych.
Cóż mogę powiedzieć ciasteczka pychotka idealna do przegryzania dla dzieci a nawet dla naszych Panów do piwa zamiast chipsów okropnych, jako dodatek do sałatek. Mnóstwo zastosowań dla tych krakersików. Już śpieszę z przepisem:
1 szklanki mąki z ciecierzycy
łyżeczka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
około 1/2 szklanki wody
nasiona chia do posypania
Pamiętaj o rozgrzaniu piekarnika do 160 stopni.
Mąkę z ciecierzycy połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem na cienko . Posypać nasionami chia . Piecz około 7 minut . Po tym czasie poprzecinaj ciasto w kwadraty i wstaw do piekarnika na dalsze 5 minut . Wyjmij je chrupiące .
No cóż tu też życzyć Wam mogę przyjemnego wieczora z krakersami w tle