Halibut – bezcenne źródło białka, tłuszczy i witamin.
Halibut: ryba morska z rodziny flądrowatych. Spotykana w północnej części Atlantyku w rejonie okołoarktycznym od wybrzeży Kanady i Grenlandii. Sporadycznie spotykany w rejonie Morza Bałtyckiego. Lista jej zasług dla zdrowia jest duża.
Każdy wie , że halibut jest tłustą rybą a pomimo tego jest o wiele mniej kaloryczna niż nasz polski kotlet schabowy . 100g ryby ma 186 kcal. Zawartość tłuszczy ogółem w 100 gramowej porcji to ilość 14 g . To co najbardziej interesować nas powinno to zawartość kwasów omega -3 . W 100 g tejże ryby to około 0,62 g. O roli kwasów omega -3 przy każdej okazji należy wspominać i podkreślać ich znaczenie dla serca i układu krążenia oraz naszej pamięci.
Tłuszcz halibuta jak można znaleźć w różnych źródłach ma właściwości p/bólowe. Łagodzi sztywność oraz ból stawów. Tak ważny wapń,fosfor oraz witamina D których halibut zawiera w swoim składzie odpowiedzialne są za budowę kości i zębów.
Halibut dostarcza nam 1./3 zapotrzebowania na witaminy z grupy B
Jod jakżeż ważny dla naszego organizmu a jakże zapominany a 30 g halibuta dostarcza całodzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ta drogocenna ryba jest cenionym źródłem cynku oraz selenu.
Czym kierować się przy kupnie ryby . Na co należy zwracać uwagę aby nie dać się nabrać na nieświeżą rybę. to na co należy zwrócić uwagę to
- zapach . Ryba świeża nie pachnie rybą
- skórę , która nie może się odkształcać
- skrzela . NIE MOGĄ BYĆ BIAŁE LUB SINE!!!!!
W zakładce porady pojawi się niedługo przepis na potrawę z halibuta. Taka mała inspiracja z ostatnich zajęć z technologii przyrządzania potraw tylko inna ryba i ciut inne dodatki .