Brokuł jego magia , jego tajemnice
Tak jak obiecałam choć późno już parę słów o tak majętnym warzywie jak brokuł. Ostatnio uwielbiam go w kompozycjach z owocami do koktajli. Ale jego prawdziwe odżywcze właściwości można odkryć tylko gdy jest przygotowany w odpowiedniej temperaturze. Ale zanim o tym najpierw o jego jakże cennych właściwościach.
- właściwości antynowotworowe
- brokuł na mocne stawy
- na zdrowe oczy
- chronią przed anemią
- regulują poziom cukru we krwi
- chronią przed nadciśnieniem
- mogą uchronić przed wrzodami
Brokuł inaczej nazywany kalafiorem zielonym lub kapustą szparagową.Swoje właściwości antynowotworowe zawdzięcza SULFORAFANOWI. Jest to silny przeciwutleniacz. Blokuje on powstawanie mutacji nowotworowych DNA, a także ułatwia niszczenie komórek nowo tworzącego się nowotworu. Jego działanie jest przede wszystkim prewencyjne ,czyli odgrywa istotną rolę wtedy kiedy leki przyjmowane w dużych ilościach są już powoli odstawiane a przychodzi czas na to aby żyć dalej i dbać o swoje zdrowie i wtedy właśnie on BROKUŁ przychodzi z pomocą.Sulforafan zawarty w komórce zapobiega stanom zapalnym, które często dotykają osłabiony organizm. Jakie rodzaje nowotworu czują strach przed tym warzywem:
- rak prostaty,
- piersi
- płuc
- jelita grubego
Aby brokuły mogły uwolnić swoje moce antyrakowe naukowcy z UNIVERSITY of ILLINOIS na lamach czasopisma “JOURNAL of FOOD science” podają najlepszy sposób ich przygotowania : powinny być blanszowane w temperaturze 76 stopni na parze przez 3-4 minuty. Dlaczego nie w wyższej temperaturze: , ponieważ wyższa temperatura niszczy myrozynazę -enzym niezbędny do produkcji sulforafanu.
Natomiast inni uczeni podają za zasadne spożywanie ugotowanych brokuł z dodatkami , które zawierają aktywną myrozynazę jak np. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, jak również pomidory.
Na temat brokułów jak widać można dużo mówić . ja chciałam się dziś skupić na tym jednym ich pozytywnym aspekcie . Nie jest to dużo ale wystarczająco aby zrozumieć dlaczego tak bardzo zachęca sie m.in mężczyzn do jedzenia brokuł.