Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Na samo słowo marchew robi się miło i przyjemnie. Tkwiąc nadal w diecie eliminującej gluten postanowiłam wesprzeć się przepisami z internetu i stworzyć takie ciasto, które dla mnie byłoby idealne na tą,chwilę , czyli bezglutenowe, bez jajek i cukru. No i wyszło tak:
Składniki:
- 500 g startej na drobnych oczkach marchwi
- 1 szklanka maki owsianej bez glutenu, ja użyłam firmy Provena
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki mleka (rodzaj mleka dowolny)
- 1 szklanka żurawin
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki nasion CHIA
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
Wykonanie
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, sok z cytryny, olej, orzechy,nasiona chia, pestki dyni i łyżkę octu.
W osobnej misce przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko należy wymieszać i połączyć z mokrymi składnikami.
Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 – 50 minut. Ciasto przed zjedzeniem należy ostudzić całkowicie i posypać cukrem pudrem . Smacznego