Joanna Głuszyk dietetyk

Truskawki – nieskończone dobro dla człowieka i jego zdrowia

Tak wiem artykuł miał się pojawić długo , długo wcześniej. Moja wina jak zawsze z malej ilości godzin w ciągu doby , które mi jeszcze zostały wolne. A tak szczerze pisanie po nocy powoduje u mnie zasypianie przed komputerem i tak się zazwyczaj kończyło. Więc dziś piszę w ciągu dnia.

 

 

Sezon truskawkowy w pełni trwa.Możemy się cieszyć ich wspaniałymi walorami smakowymi będącymi istną orgią dla naszego podniebienia. Dlaczego aż tak mocno wychwalam ten owoc . Z wielu powodów . Jest skarbnicą witamin, składników mineralnych i nie tylko, ale wszystko po kolei.

Wracając do zalet tego przesmacznego  (tak wiem wiem nowe słowo w moim słowniku chyba) owocu zaczynamy od witamin.

Zawartość witaminy C w truskawkach jest oczywistą oczywistością. W 100g tej  czerwonej rozkoszy  jest 66 mg. Oczywiście nie powala w porównaniu do czarnej porzeczki czy aronii ale też nie grzeszy jej małą ilością  A czym jest witamina C dla naszego organizmu przypominać chyba nie trzeba . Drodzy biegacze i nie tylko  jest jednym  z silniejszych antyutleniaczy, niezbędna do syntezy  kolagenu, itp itd. Ponadto truskawki zawierają również foliany (100g/ 17mikrogram) – niezbędne w syntezie kwasów nukleinowych, puryn i pirymidyn. Witaminy z grupy B za wyjątkiem oczywiście B12 dostępnej w produktach mięsnych .

Związki mineralne w truskawkach również pomagają naszym kościom, zębom oraz mięśniom. .

Truskawki to jednak przede wszystkim doskonały produkt dla osób

  • dbających o swoja figurę . 100g tego owocu to tylko 33kcal.  – właściwości oczyszczające (bromelina)
  • dla osób zestresowanych, osób ćwiczących – doskonały produkt odkwaszający
  • nawet dla cukrzyków – IG 40 a ŁG – to tylko 2,32
  • dla osób dbających o swoją cerę, włosy, paznokcie,

Wspominałam już o zbawiennych właściwościach truskawek p/utleniających. Nie jest to zasługa tylko i wyłącznie witaminy C. Te słodkie przepyszne owoce są doskonałym źródłem

  • polifenoli – uważanych w diecie za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia.
  • antocyjanów – chronią nasz organizm przed śmiercią komórek
  • kwercytyny – dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne. Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek krwi i zapobiega zakrzepom, chroni naczynia przed szkodliwym „złym” cholesterolem LDL, pomaga również osobom, którym dokuczają żylaki i kruchość naczyń krwionośnych, właściwości p/zapalne, ułatwia życie alergikom z wiecznym katarem siennym
  • kempfelor – wykazuje działanie spazmolityczne, p/alergiczne, p/grzybicze
  • kwasu elagowego – w profilaktyce p/nowotworowej. Badania wykazały , że kwas elagowy po dotarciu do komórki nowotworowej w ciągu 48 godzinach hamuje podziały komórek nowotworowych natomiast po 72 godzinach powoduje obumieranie tych komórek (potwierdzono to przy raku piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty). Kwas ten  jest związkiem z grupy polifenoli, którego głównym celem jest:
    • wspieranie  układu odpornościowy organizmu,
    • bycie  antyoksydantem,
    • ochrona przed nowotworami,
    • unieczynnianie związków rakotwórczych.

Truskawki zalecane są w schorzeniach wątroby, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze, w chorobach reumatycznych, artretycznych.

 

Odchodząc troszkę od samego owocu należy także docenić ich liście zawierające kwas krzemowy  doskonale sprawdzający się w biegunkach, żółtaczce, anginie i upławach.

Truskawki to nie tylko przetwory ale także wchodzą w skład kosmetyków , głównie środków do pielęgnacji cery przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej jak również skłonnej do przebarwień.

 

W związku z tym iż artykuł pojawił się  z opóźnieniem ogłaszam  konkurs . Do niedzieli czekam na zdjęcia z przepisami na najlepsze danie, deser z truskawkami. Dla osoby, której najbardziej danie przypadnie jury do wygrania książka o odżywianiu zgodnym z grupą  krwi A.  plus opublikowanie przepisu na mojej stronie  www. jmg-dietetetyk.pl