Joanna Głuszyk dietetyk

Ryż i halibut pod pierzynką marchewkowo-pietruszkową

Składniki oraz wykonanie potrawa z ryżu i halibuta pod pierzynką marchewkowo-pietruszkową
około 250 g ryżu tym razem białego. Musi być dobrze ugotowany . Nie może być twardy
2 duże pietruszki korzeń
4 marchwie
kapusta pekinska 1/2 głowy lub duży por
ziarna słonecznika
1 płat halibuta( trzeba zdjąć z niego skórę)
warzywa (marchew i pietruszkę po obraniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
por lub kapustę drobno pokroić w paseczki
halibuta pokroić w 1 cm paski
sok z cytryny
Ugotowany ryż rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko tłuszczem. Na to kładziemy skropione sokiem z cytryny i przyprawione odrobina soli i pieprzu białego filety,
Starte warzywa przed wyłożeniem na ryby należy najpierw poddusić na patelni z odrobiną oleju oraz wymieszać z dwoma -trzema łyżkami słonecznika. Następnie układamy je jako kolejną i zarazem ostatnią warstwę. Wkładamy naczynie z potrawą do piekarnika na 170-180 stopni koło 25-30 minut. Aby ładnie je pokroić należy chwilę odczekać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki .