Joanna Głuszyk dietetyk

moc porzeczki i borówek

Joanna Głuszyk dietetykWitam

 

W miarę możliwości się staram coś wrzucać, bardziej na fanpage niż na stronie ale staram się nadrabiać zaległości.

Lato w tym roku nas niestety nie rozpieszcza, więcej chłodnych deszczowych dni niż tych ze słońcem . Jak nie ma pięknego lata to i nie ma  wielu sezonowych owoców w takich ilościach aby kosztowały na tyle aby każdy był zadowolony. Niestety takie a nie inne lato odbija  się także na cenach. Ale mimo tego starajmy się dbać o to co jemy nawet jeśli chodzi i słodkości.   Dobrze wiemy że można ciasta na tyle zmieniać w składzie aby uszczuplić ich kaloryczność. Jak wiedze ja mam bzika na punkcie tartych . Zostałam nimi zarażona przez Pana Leszka Wodnickiego wspaniałą  osobę  mającą tyle wiedzy i pomysłów kulinarnych ze tylko pozazdrościć.

Dzisiaj na tapetę pada tarta z porzeczkami czerwonymi i borówką .

Ciasto:

200 g mąki (ja mieszam 50/50 pszenna /gryczana

2-3 łyżki wody

100g masła

50g zmielonego cukru nierafinowanego

Wszystko szybko zagniatam i odstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do godziny

owoce: porzeczki czerwone i borówki umyć i odsączyć

Ciasto wyłożyć na blaszce do tartej. Nie zapomnij dobrze i dokładnie jej wysmarować tłuszczem. Na wyłożone ciasto wysypać troszkę ziaren np grochu. Piec w temperaturze 170 stopni 15 minut. Następnie zdjąć balast i piec samo ciasto przez10 minut.

Gdy ciasto będzie upieczone wysypać na nie owoce i zalać zalewą

Zalewa:Joanna Głuszyk dietetyk

około 500-600 g jogurtu naturalnego

2 jajka

3 łyżki cukru nierafinowanego lub zamiennika

 

Wszystko razem wymieszać i zalać tą zalewą owoce.

Piec w temperaturze 180 stopni 25 -30 minut

Joanna Głuszyk dietetyk

Niebo w gębie mówię Wam.