Joanna Głuszyk dietetyk

Jabłko kontra truskawka – niebo w ustach- taka tarta

Cześć , wiem że dawno nic tu nie wpadało, że najszybciej wrzucić na fb ale to nie to samo. Niestety czas , czas i jeszcze raz czas, którego mi brakuje. Jeśli ktoś zna przepis na to aby dobę wydłużyć cudownym jakiś sposobem to ja chętnie podbiorę taki przepis.

Wczoraj dostałam natchnienie w kuchni jak zawsze jestem uległa jeśli chodzi o tarte. Uwielbiam je za ich prostotę, za szybkość ich wykonania, za możliwość bycia dzięki nim kreatywnym.

Wczorajsza w sumie tarta powstałą na bazie mąki zwykłej najprostrzej i najmniej lubianej przez wielu ceniących tzw „zdrowe jedzenie” tak jakby cała reszta była be….. Dziś pozwoliłam sobie na taką ekstrawagancje , szaleństwo , odskok od mąk bezglutenowych, pełnoziarnistych  z wielu powodów. W ograniczonych iościach gluten nie powoduje u mnie szeregu niemiłych odczuć i objawów . Najważniejsze wszystko układać sobie w swoich posiłkach z głową i rozsądkiem . Do każdych nowości , nowinek, nowo odkrytych produktów podchodzić z pewną dozą ostrożności. Ale dobra to moje zdanie, przy okazji się z Wami nim niechcący podzieliłam. A co…  Pamiętaj najważniejsze słuchaj swojego organizmu , on zazwyczaj daje Ci znak , sygnał co Ci służy a co nie

Wracając do przepisu:

  • 200g mąki (mąka ekstra)
  • 100 g twardego masła
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Wszystko szybko zagnieść i włożyć ciasto na jakieś 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować , wyłożyć na blaszkę, którą najpierw trzeba porządnie nasmarować tłuszczem

W międzyczasie 2 jabłka pokroić w cienkie plasterki podgrzać na patelni , W trakcie podsmażania ich polać je 2-3 łyżkami syropu klonowego i posypać odrobiną cynamonu lub cukru Dark Muscovado.

Ciasto piec najpierw w obciążeniu dna w temperaturze 170 stopni przez 15 minut , następnie zdjąć obciążnik i piec na pusto około 10 minut.

Następnie wyłożyć na dno jabłka i zaleć zalewą .

W skład zalewy wchodzi :

500g jogurtu naturalnego lub serka śmietankowego np Presidenta

2 jajka

2 łyżki budyniu śmietankowego(proszek)

około 500g truskawek( u mnie jeszcze mrożonego z zamrażalki)

3 łyżki cukru pudru

Zmiksuj wszystko wylej na jabłka i piecz w temperaturze 170-175 stopni 25 minut

Życzę smacznego .

Następnym razem obiecuję będzie więcej zdjęć z wykonania a może nawet uda mi się nagrać filmik jeśli tylko ktoś mi pomoże takie rzeczy ogarnąć w ramach za pyszną kawę i smaczne ciastko:-)