Interakcje leków z pożywieniem

Należymy do społeczeństwa przyjmującego ogromne ilości leków. Często śniadanie przeciętnego Polaka to garść medykamentów. Polska zajmuje 6 miejsce w Europie pod względem wielkości rynku. Wyniki Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia, które zostało przeprowadzone przez GUS w Polsce wskazuje na tendencje wzrostową spożycia leków zarówno tych na receptę jak i tych nie wymagających recept.

Czy wszyscy pacjenci są świadomi tego jak prawidłowo przyjmować leki, czym je popijać, czy jeść przed czy po zażyciu leków, czy aby produkty spożywcze, które spożywamy nie będą wchodzić w interakcje z przepisywanymi medykamentami. Dlatego tak ważne jest uświadamianie pacjentów o takich informacjach. Fakt ten ma ogromne znaczenie.Istnieją grupy leków, które mogą wchodzić w interakcje z żywnością. Należą do nich:

  • leki antydepresyjne np. Amitryptylina
  • glikozydy naparstnicy np Digoxin, Bemecortmedications-257344_1920

W tej grupie leków błonnik pokarmowy odpowiada za  zmniejszone wchłanianie.

 

  • tetracyklina,  fluorochinolony 

Wapń w produktach mlecznych  odpowiada za zmniejszone wchłanianie leku a tym samym wiąże się to z mała skutecznością tych leków.

  • preparaty teofiliny np. Euphyllin

Tłuszcz pokarmowy potęguje wchłanianie preparatów z tej grupy leków

  • Blokery kanału wapniowego, lowastatyna. Przy spożywaniu tych leków dość rygorystycznie przestrzega się zakazu spożywania soku grejpfrutowego , ze względu na występowanie właśnie furanokumaryn  i flawonoidów. Potęgują one wchłanianie leków a tym samym może prowadzić do zwiększonego stężenia jego we krwi
  • inhibitory MAO , leki w leczeniu choroby Parkinsona. Należy uważać przy ich przyjmowaniu z produktami zawierającymi w swoim składzie tyraminę. Co to takiego jest? Otóż jest to naturalna amina występująca w produktach  długo przechowywanych lub długo fermentującej żywności, np czerwone wino, sery dojrzewające. Tyramina jest metabolizowana przez enzym zwany monoaminooksydazą. Jeśli przyjmuje się leki hamujące  jego aktywność dochodzi do zwiększenia poziomu tyraminy we krwi. Może to powodować skutki uboczne w postaci wzrostu ciśnienia krwi, uczucia kołatania serca, nudności, wymioty.

Dla zapobiegania niekorzystnym interakcją żywności z lekami należy przestrzegać kilku ważnych zasad:

  1. zapoznać się ZAWSZE z ulotką informacyjną
  2. leki zawsze popijać wodą
  3. leki przyjmować dokładnie tak jak zaleci lekarz medications-257346_1920
  4. nie mieszać leku w gorącym napoju
  5. posiłek spożywać na 1-2 godzin przed lub po zażyciu leków
  6. witaminy oraz suplementy diety nie łączyć z lekami
  7. alkohole przy przyjmowaniu leków idą   w zapomnienieverne-144644_1920