Joanna Głuszyk dietetyk

ciastki, ciastka, ciasteczka…….. ale tylko własnego wykonania

Uwielbiam ciastki, ciastka,,,,,,,, czasami dają chwile wytchnienia i zapomnienia . Kiedy bierzesz pierwszy kęs i to on pieści Twoje podniebienie. Czy trzeba się ich bać. Jeśli rozsądnie , nie absolutnie, każdy, każda z nas zasługuje na chwilę zapomnienia. Staraj się unikać kupnych pseudo ciastek obarczonych dodatkami , spulchniaczami i nie wiadomo czym jeszcze. Poświęć chwilę na szaleństwo w kuchni . To kosztuje Ciebie jedynie chwile przyjemności i romansu z pieczeniem, pichceniem …….Wiem , że może brzmi to dziwnie bo przecież nie każdy czuje  pociag , miłość do gotowania, pieczenia i czegokolwiek w kuchni , ale jaka radość jest kiedy coś co wydaje Ci się zbyt trudne nagle …pach i jest masz wyszło. Ile radości , satysfakcji……..Uwierz to działa.

Tak było dziś z ciastkami . Oba przepisy pochodzą z książek . jeden z tych przepisów jest Pani Ani Starmach. Uwielbiam jej przepisy , są słodkie , proste i smaczne. Oczywiście jakbym siebie nie znała zawsze muszę coś dodać lub zmienić . Tym razem padło znów na mąkę. Ale po .kolei. Przepis na ciastka nr 1 z mąką gryczana, pszenną, i płatkami owsianymi.

W sumie miodowo-cytrynowe ciastki 🙂

Składniki:

200g mąki gryczanej lub innej bezglutenowej

60g mąki pszennej

4łyzki płatków owsianych

6łyzek oleju

1 jajko

4łyzki miodu

sok z 1 cytryny

wszystko razem wymieszać. Dłonie posmaruj olejem i formuj placki około 5 cm . Piec w temp.200stopni 10 minut.

I pamiętaj popijaj herbatę do delektowania się nimi. Prawda , że proste.

imag7381_1 imag7382

 

Lubisz czekoladę .?    Ten przepis jest dla Ciebie:

Składniki:

240g miękkiego masła

160g drobnego cukru. Ja użyłam trzcinowego

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

tabliczka, półtorej gorzkiej czekolady. Ja użyłam takiej 90% prawie idealna

okołoc100g orzechów włoskich

masło utrzyj z cukrem , dodaj jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.. Na końcu dodaj czekoladę pokrojoną drobno plus orzechy , wymieszaj ręcznie . Na blaszkę ułóż w odstępach kuleczki wielkości orzechów włoskich i spłaszcz łyżką . Piec w temperaturze 180 stopni 10-12 stopni.

 

Naprawdę te są nieziemsko boskie.

imag7383 imag7384 imag7385

 

Fizjoooo teamie we wtorek jestem z niespodzianką …….