Joanna Głuszyk dietetyk

Chleb ryżowo-amarantusowy

Chleb ryżowo-amarantusowy

PRZEPIS

1 szklanka białego ryżu1,1/2 szklanki z mąki z amarantusa

3/4 maki ziemniaczanej

 

1/2 szklanki jogurtu, kefiru lub mleka

1 łyżka płynnego miodu

1/2 łyżki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bezglutenowego

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

2 łyżki sezamu

3 łyżki siema lnianego

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

Semie lniane należy zalać gorącym mlekiem  i odstawić na pół godziny.

Do miski przesiać mąkę, sodę , sól. Wymieszać.  Następnie dodać mleko z siemię  lnianym, jogurt, lub kefir, miód, olej i wszystko razem dokładnie wymieszać . Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Forma na którą wykładamy ciasto powinna być wyłożona papierem

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Możemy przed wstawieniem do piekarnika posypać sezamem lub np nasionami chia.

 

Kuchnia bezglutenowa nie jest zła. Naprawdę uwierzcie. Wymaga tylko trochę zorganizowania się .

 

Leave a Reply