Joanna Głuszyk dietetyk

Brokuł jego magia , jego tajemnice

Tak jak obiecałam choć późno już parę słów o tak majętnym warzywie jak brokuł. Ostatnio  uwielbiam go w kompozycjach z owocami do koktajli. Ale jego prawdziwe odżywcze właściwości można odkryć tylko gdy jest przygotowany w odpowiedniej temperaturze. Ale zanim o tym najpierw o jego jakże cennych właściwościach.

appetite-1239159_1280

  • właściwości antynowotworowe
  • brokuł na mocne stawy
  • na zdrowe oczy
  • chronią przed anemią
  • regulują poziom cukru we krwi
  • chronią przed nadciśnieniem
  • mogą uchronić przed wrzodami

Brokuł inaczej nazywany kalafiorem zielonym lub kapustą szparagową.Swoje właściwości antynowotworowe zawdzięcza SULFORAFANOWI. Jest to silny przeciwutleniacz. Blokuje on powstawanie mutacji nowotworowych DNA, a także ułatwia niszczenie komórek nowo tworzącego się nowotworu. Jego działanie jest przede wszystkim prewencyjne ,czyli odgrywa istotną rolę wtedy kiedy leki przyjmowane w dużych ilościach są już powoli odstawiane a przychodzi czas na to aby żyć dalej i dbać o swoje zdrowie i wtedy właśnie on BROKUŁ przychodzi z pomocą.Sulforafan zawarty w komórce zapobiega stanom zapalnym, które często dotykają osłabiony organizm.  Jakie rodzaje nowotworu czują strach przed tym warzywem:

  • rak prostaty,
  • piersi
  • płuc
  • jelita grubego

Aby brokuły mogły uwolnić swoje moce antyrakowe naukowcy z UNIVERSITY of ILLINOIS na lamach czasopisma „JOURNAL of FOOD science” podają najlepszy sposób ich przygotowania : powinny być blanszowane w temperaturze 76 stopni  na parze przez 3-4 minuty. Dlaczego nie w wyższej temperaturze: , ponieważ wyższa temperatura niszczy myrozynazę -enzym niezbędny do produkcji sulforafanu.

Natomiast inni uczeni podają za zasadne spożywanie ugotowanych brokuł z dodatkami , które zawierają aktywną myrozynazę jak np. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, jak również pomidory.

Na temat brokułów jak widać można dużo mówić . ja chciałam się dziś skupić na tym jednym ich pozytywnym aspekcie . Nie jest to dużo ale wystarczająco aby zrozumieć dlaczego tak bardzo zachęca sie m.in mężczyzn do jedzenia brokuł.