Joanna Głuszyk dietetyk

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – przepis

Na samo słowo marchew robi się miło i przyjemnie. Tkwiąc nadal w diecie eliminującej gluten postanowiłam wesprzeć się przepisami z internetu i stworzyć takie ciasto, które dla mnie byłoby idealne na tą,chwilę , czyli bezglutenowe, bez jajek i cukru. No i wyszło tak:

Składniki:

  • 500 g startej na drobnych oczkach marchwi
  • 1 szklanka maki owsianej bez glutenu, ja użyłam firmy Provena
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka (rodzaj mleka dowolny)
  • 1 szklanka żurawin
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki nasion CHIA
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu

                                                                                     Wykonanie

Żurawinę należy  pokroić drobniej na mniejsze części i zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 30 minut
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, sok z cytryny, olej, orzechy,nasiona chia, pestki dyni i łyżkę octu.
W osobnej misce  przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko  należy wymieszać i połączyć z mokrymi składnikami.
Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 – 50 minut. Ciasto przed zjedzeniem należy ostudzić całkowicie i posypać cukrem pudrem  . Smacznego