Joanna Głuszyk dietetyk

Fasolowa słodkość

Ciasto z czerwonej fasoli ze słonecznikiem

Już od jakiegoś czasu chodzi za mną to ciasto. Chciałam bardzo poznać smak tego strączkowego ciasta. Bo tak je przecież nazwać można. Wrażenia : smak fasoli mało wyczuwalny, konsystencja bardzo wilgotna.

Przepis:

2 puszki czerwonej fasoli

2-3 jajka

1/2 szklanki cukru brązowego

2 -3 łyżki czubate miodu

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta imbiru

pół łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatałowej

2 garście słonecznika

 

Fasolę odcedzić i przepłukać. Dodać do niej 2-3 jajka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do tego cukier, miód, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, słonecznik. Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć do formy wyścielonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Około 40 minut. Wyjąć z blaszki po upieczeniu ale kroić dopiero po ostygnięciu.

Można polać polewą czekoladową zrobioną z gorzkiej czekolady.

1 kawałek ciasta oko 150g  to  ok 150 kcal

 

.IMAG5246